Körkortsberättelsen: Halkkörning på Ring Knutstorps


(02 augusti, 2010 18:06)

Det är måndag och jag har haft en relativt lång dag ute på Knutstorps riskbanor. Efter en inledande teoretisk genomgång fick vi alla gå ut till första halkbanan vi skulle köra på.

Vi har fem elever i gruppen och alla fick vi sätta oss i vars en bil. Det var nästan det som var roligast och mest spännande idag. Att få köra bil helt själv, utan en lärare bredvid sig. Dessutom en helt ny bil man aldrig kört tidigare. Körskolan har Wolksvagen och här hade de helt nya Toyatabilar. Det blev på något vis verklighet att man faktiskt en dag ganska snart kommer ha körkort och får köra bil.

En annan häftig upplevelse var att vi, elever, fick köra till och från Knutstorp. Det var också något speciellt med att köra bil när det fanns så många andra i bilen samtidigt. Man fick även en möjlighet att se hur andra elever körde.

Självklart var det en nyttig upplevelse med själva ”halk”-körningen också. Även om det många gånger kunde kännas helt onaturligt att gasa på i hastigheter man med sunt förnuft kunde räkna ut inte skulle fungera så bra. Men det är såklart för att vi skulle få prova på hur det känns när bilen tappar greppet och man förlorar kontrollen. Lite smått läskigt var det allt, även om det var under relativt kontrollerade förhållanden.

Utöver att halka rundor på diverse övningsbanor fick vi även testa på hur det känns att krocka i 7 km/ timmen. Det om något ger en respekt för hur farligt det kan vara att krocka. Inte bekvämt med andra ord. Jag vågade mig även på att sitta i en bil som simulerade en bil som välte omkull och landade på taket. Hängande upp och ner fick jag förklarat för mig vad man bör tänka på för att inte skada sig när man försöker ta sig ut en upp och ner vänd bil.
Personen som utvecklat just denna maskin satt själv i rullstol på grund av att han utan att tänka sig för tagit av sig sitt bilbälte hängande upp och ner och landat olyckligt på nacken.

Mycket information och mycket att ta in. Resterande dagar i veckan har jag bokat in tre enkla lektioner och en dubbel.

Adress:
Norrestads Trafikskola
Eriksgatan 16
261 33 Landskrona
Telefon:
0418-220 20
E-post:
info@norrestadstrafikskola.nu


Till bussresan.nu >>
Vi fixar transporten!