Loading Laddar...
 

Utökad B / B96

Släp

 

Räcker ditt nuvarande körkort inte till?

För dig som kör med släpvagn och behöver möjligheten att kunna dra lite mer än vad du får på B-körkort, kan det vara en utmärkt idé att ta utökad behörighet. Denna behörighet ger dig möjligheten att framföra ett ekipage som är både tyngre och framför allt säkare på vägen.

Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort, max 4250 kg.

Om du redan har B-körkort kan du göra ett särskilt körprov för att få utökad B-behörighet, till detta behöver du INTE ansöka om ett körkortstillsånd.

Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort, kontakta gärna oss för mer information gällande detta.

Från och med den 1 oktober 2013 ändrades reglerna så att även den som har körkort med behörighet B, utan villkor om begränsning till automatisk växellåda (villkorskod 78), får avlägga körprov för den utökade B-behörigheten i en automatväxlad bil.

Körprovet för Utökad B består av:

  • säkerhetskontroll
  • backning (ej på bana)
  • körning i och utanför tätort

När du kontaktar oss för en lektion i utökad B, så rekommenderar vi dig att boka in 120 minuter. Detta för att vi ska hinna gå igenom både säkerhetskontrollen, backövning i trafik samt er körning i och utanför tätort med miljötänk.

Tillsamans med trafikläraren och när du känner dig redo så hjälper vi till att boka in till förarprov hos trafikverket. Då har du möjlighet att hyra vår bil och släp till uppkörningen, det är samma ekipage som du har övningskört med hos oss. Det ingår även i priset en uppvärmning på 40 minuter där man tillsammans med trafikläraren kör till uppkörningsplatsen och har möjighet att göra en sista check.